یکی از جدیدترین انواع چک بانکی، چک صیادی است. بیشتر مردم از چک صیادی برای دریافت وام و خرید اقساطی استفاده میکنند. بهعلاوه، برای خرید اقساطی از سایت ازکیوام به چک صیادی احتیاج دارید. در این مقاله، درباره انواع چک صیادی و تفاوت چک صیادی جدید و قدیم صحبت میکنیم و ثبت چک صیادی را آموزش میدهیم.
قبل از اینکه انواع چک صیادی را توضیح بدهیم، بهتر است بدانید که عبارت صیاد به معنای صدور یکپارچه الکترونیک دسته چک است. همین عبارت به ما نشان میدهد که در حال حاضر، انواع چکهای صیادی مشخصات ظاهری و امنیتی یکسانی دارند و از نظر ظاهری مشابه یکدیگر هستند.
مشخصه اصلی هر چک صیادی، نماد بانک مبدا و شناسه ۱۶ رقمی آن است. انواع چک صیادی در رنگهای کرم و بنفش موجود هستند. اما تفاوت رنگ چک صیادی به چه دلیل است؟ در بخش بعدی، مشخصات چک صیادی کرم رنگ و چک صیادی بنفش را بیان میکنیم.
چک صیادی کرم رنگ همان چکهای قدیمی است. در واقع، این چکها قبل از ۱۴۰۰ صادر شدهاند و رنگ سفید یا کرم دارند. طبق قانون بانک مرکزی، همه چکهای جدید با رنگ بنفش صادر میشود و باید در سامانه صیاد ثبت و تایید شوند. کسانی هم که دسته چک کرم رنگ دارند، باید در اولین فرصت به بانک مراجعه کنند و دسته چک صیادی بگیرند.
بهطور کلی همه چکهای صیادی موجود در بانک مرکزی، بنفش رنگ هستند. این چکها را به عنوان چکهای جدید هم میشناسند. روی چک صیادی بنفش، نماد شاپرک و عبارت کارسازی چک وجود دارد. برای اینکه بتوانید از چک در فرایندهای بانکی استفاده کنید، باید آن را در سامانه صیاد ثبت کنید و مشخصات گیرنده را بنویسید. چکهای صیادی بنفش را نباید در وجه حامل صادر کنید. نکته آخر اینکه روی چک صیادی بنفش، یک بارکد وجود دارد. با استفاده از این بارکد، میتوانید از چک استعلام بگیرید.
بیشتر مردم از چک صیادی برای خرید اقساطی و وام استفاده میکنند. شما میتوانید با دریافت یک برگه چک صیادی و ثبت آن در سامانه صیاد، در سایت ازکیوام ثبتنام کنید و مراحل خرید اقساطی را انجام دهید. در واقع، با استفاده از چک صیادی بنفش دیگر به ضامن و مدارک ضامن مثل نامه کسر از حقوق و گواهی شغلی احتیاج ندارید.
اولین تفاوت بارز چک صیادی جدید و قدیم رنگ آن است. رنگ چکهای صیادی جدید ترکیبی از بنفش و صورتی و ابعاد همه برگههای چک ۱۷۰ در ۸۵ میلیمتر است. در قسمت بالای سمت چپ چک، یک شناسه ۱۶ رقمی وجود دارد. برای ثبت چک صیادی به این شناسه احتیاج دارید.
چکهای صیادی در صورتی کاربرد دارند که در سامانه صیاد ثبت شوند، بنابراین روی همه این چکها، این عبارت وجود دارد: «کارسازی این چک منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است.» در نهایت، اگر کاغذ چک را جلوی نور بگیرید، لوگوی شرکت سهامی چاپخانه دولتی ایران را میبینید.
طبق قانون جدید صدور چک، همه چکهای صیادی باید در سامانه صیاد ثبت شوند. بهعلاوه، همه عملیاتهای بانکی مثل انتقال، استعلام و تایید چک در این سامانه انجام میشود. در واقع، هدف از این کار افزایش امنیت چک و ضمانت نقدشوندگی آن است. در مقابل، قانون ثبت چک صیادی برای چکهای صیادی قدیم وجود نداشت. همچنین، چکهای قدیمی را میتوانستید در وجه حامل هم بنویسید. ولی صدور و انتقال چک صیاد در وجه حامل امکانپذیر نیست.
>>> ادامه مطلب>>>>